На вечерњој:


Пророштва Исаијиног читање

Ис. 63:15-19; 64:1-5, 8-9

Погледај с неба, Господе, и види из стана светиње своје и славе своје, где је ревност Твоја и сила Твоја? Где је мноштво милосрђа Твог и милости Твоје, јер си нас трпео? Ти си заиста Отац наш, ако и не зна Авраам за нас, и Израиљ нас не познаје; него си Ти, Господе, Отац наш, име Ти је, откако је века, Избавитељ наш. Зашто си нам дао да зађемо, Господе, с путева Твојих? Да нам отврдне срце да Те се не бојимо? Врати се ради слуга својих, ради племена наследства свог, да још мало наследимо гору свету Твоју. Противници наши погазише светињу Твоју: постасмо као испочетка, кад ниси над нама владао, нити је призивано име Твоје над нама. Ако отвориш небеса, затрепетаће од Тебе горе и растопиће се, као што се топи восак од лица огња, и попалиће огањ противнике, и објављено ће бити име Твоје противницима нашим: од лица твога ће се народи помести: када учиниш (дела) славна, затрепетаће од Тебе горе. Откако је века не чусмо, нити очи наши видеше Бога, осим Тебе, и дела Твоја, која ћеш учинити очекујућима милост. Милост ће стрести чинећих правду, и путеви ће се Твоји поменути: И сада, Господе, Отац наш Ти јеси, ми смо блато, дела руку Твојих смо сви: не гневи се на нас одвећ, и не помени довека безакоња наша, и погледај сада, јер смо народ Твој сви ми.

Пророштва Јеремијиног читање

Јер. 2:2-12

Овако вели Господ: Опомињем те се по милости у младости твојој и по љубави савршенства твога, кад ишао си по пустињи за Светим Израиљевим, говори Господ. Свет је Израиљ Господу, почетак плодова Његових: сви који га прождиру, и зло ће доћи на њих, рече Господ. Чујте реч Господњу, доме Јаковљев и сва племена дома Израиљевог. Овако говори Господ: какву неправду нађоше оци ваши у Мени, па се удаљише од Мене и иђаху за ништавним, и посташа ништавни, и не рекоше: гдје је Господ, који нас изведе из земље Египатске, и проведе нас кроз пустињу, кроз земљу ненастањену и непроходну, кроз земљу безводну и неплодну, кроз земљу по којој никад не хођаше човјек, и на којој човјек не пребиваше? И уведох вас у земљу Кармил, да једете род њен и блага њена: и уђосте, и оскврнисте земљу Моју, и наследство Моје претвористе у гадост. Свештеници не рекоше: где је Господ? И законопоштоваоци Ме не познаше, и пастири Ми безаконоваше, и пророци пророковаше Ваалом, и следоваше идолима. За то ћу се још судом прети с вама, рече Господ, и са синовима синова ваших прећу се. Тога ради дођите на острва хетимска и видите, и пошљите у Кидар, и разгледајте приљежно, и видите, је ли било такво шта учињено? Је ли који народ променио богове, ако и нису богови? А народ Мој промени славу своју на то, од чега се неће окористити. Ужасну се небо због овога, и задрхта одвећ много, говори Господ.

Премудрости Соломонових читање

Прем. 4:7-15

Праведник, деси ли се да сконча, у покоју ће бити; јер часна старост није у мноштву љета, нити се мјери бројем година; сједина људима је разборитост и зрео узраст - живот неупрљан. Угодан Богу поставши омиље Му, и живећи међу грешницима би пресељен; прими га себи, да не би зло измијенило разум његов ,или лукавство преварило душу његову. Јер злобна завист помрачује добра, и похотљиво маштање развраћа ум незлобив. Ко се за кратко усаврши, напуни много година; јер је омилила Господу душа његова, зато и похита из зле средине; а свјетина видје и не схвати и на ум јој не дође нешто тако, да је благодат и милост на избраницима Његовим, и промишљање над светима Његовим.На Литургији:

Јев. 331 (12:6-13, 25-27)

Браћо, кога љуби Господ онога и кара; и бије свакога сина којега прима. 7. Ако подносите карање, Бог поступа са вама као са синовима. Јер који је то син којега отац не кара? 8. Ако ли сте без карања, које су сви искусили, онда сте копилад а не синови. 9. Даље, кад су нас наши тјелесни оци карали, ми смо их слушали. Зар се нећемо много више покоравати Оцу духова и живјети? 10. Јер они нас караху за мало дана према своме нахођењу, а Он на корист нашу, да будемо заједничари светости његове. 11. Јер свако карање, док траје, не чини се да је радост, него жалост, али послије даје мирни плод праведности онима који су кроз њега извјежбани. 12. Зато исправите клонуле руке и ослабљена кољена, 13. И поравните стазе за ноге своје, да се оно што је хромо не погорша, него напротив, да се излијечи. 25. Гледајте да не одбаците Онога који говори. Јер, кад не избјегоше казну они што одбацише онога који пророковаше на земљи, а камоли ми ако се одвратимо од Онога са небеса, 26. Чији глас онда потресе земљу, а сад обећа говорећи: Још једном ја ћу потрести не само земљу него и небо. 27. А ово „још једном" показује промјену онога што се колеба, као створеног, да би остало оно што се не колеба.

2. Тим. 292 (2:1-10)

Чедо Тимотеју, јачај у благодати која је у Христу Исусу; 2. И што си чуо од мене пред многим свједоцима, то предај вјерним људима, који ће бити кадри и друге научити. 3. Ти се, дакле, злопати као добар војник Исуса Христа. 4. Ниједан се војник не уплиће у послове обичног живота, да би угодио војводи. 5. Ако се ко и бори, не добија вијенац ако се не бори по правилу. 6. Земљорадник који се труди треба први да окуси од плодова. 7. Разуми шта говорим; а Господ нека ти даде разборитост у свему. 8. Памти Исуса Христа васкрслога из мртвих, од сјемена Давидова, по јеванђељу мојему, 9. За које се злопатим до самих окова као злочинац, али се ријеч Божија не да свезати. 10. Због тога подносим све ради изабраних, да и они добију спасење које је у Христу Исусу са славом вјечном.

Мт. 27 (8:23-27)

У вријеме оно, кад Исус уђе у лађу, за Њим уђоше ученици његови. 24. И гле, бура велика настаде на мору, тако да се лађа покри валовима; а он спаваше. 25. И пришавши ученици његови, пробудише га говорећи: Господе, спаси нас, изгибосмо! 26. И рече им: Зашто сте страшљиви, маловјерни? Тада уставши запријети вјетровима и мору, и настаде тишина велика. 27. А људи се зачудише говорећи: Ко је овај да га слушају и вјетрови и море?

Јн. 52 (15:17-27, 16:1-2)

Рече Господ својим ученицима: Ово вам заповиједам: да љубите једни Друге. 18. Ако вас мрзи свијет, знајте да је мене омрзнуо прије вас. 19. Кад бисте били од свијета, свијет би своје љубио, а како нисте од свијета него вас ја изабрах од свијета, зато вас мрзи свијет. 20. Опомињите се ријечи коју вам ја рекох: није слуга већи од господара својега. Ако мене гонише, и вас ће гонити: ако моју ријеч одржаше, и вашу ће одржати. 21. Али све ће вам ово чинити због имена мојега, јер не познају Онога који ме посла. 22. Да нисам дошао и говорио им, не би гријеха имали; а сад изговора немају за гријех свој. 23. Који мрзи мене и Оца мојега мрзи. 24. Да не творих међу њима дјела која нико други није творио, не би гријеха имали: а сада су и видјели, и омрзнули и мене и Оца мојега. 25. Али да се испуни ријеч написана у Закону њихову: Омрзнуше ме ни за што. 26. А када дође Утјешитељ, кога ћу вам ја послати од Оца, Дух Истине, који од Оца исходи, Он ће свједочити за мене. 27. А и ви ћете свједочити, јер сте од почетка са мном. 1. Ово сам вам казао да се не саблазните. 2. Изгониће вас из синагога; Али долази час када ће сваки ко вас убије мислити да Богу службу приноси.

ИЗ ОХРИДСКОГ ПРОЛОГА И ЖИТИЈА СВЕТИХ 

БЕСЕДЕ

Еп. нишки Г. Арсеније 2021